Wat zijn de mogelijkheden voor een internet en tv abonnement?

Wanneer je aan het overwegen bent om een internet en tv abonnement af te sluiten, dan wil je natuurlijk eerst onderzoeken welke mogelijkheden je eigenlijk hebt, en uit welke providers je kunt kiezen. Je kunt internet en tv via de kabel ontvangen, via DSL of via glasvezel. Maar of je ook daadwerkelijk uit deze drie opties kunt kiezen hangt helemaal af van je woonplaats. Wat de opties precies inhouden en waarom deze niet overal beschikbaar zijn is leggen we uit in het onderstaande artikel.

Internet en tv via de kabel

Bij de optie internet en tv via de kabel ontvang je het televisiesignaal en data voor het internet via de coax kabel. De coaxkabel steek je in de televisie en om de data die binnenkomt op je computer te kunnen zien heb je een kabelmodem nodig die het signaal vertaalt. Als iedereen in dezelfde straat internet en tv via de kabel ontvangt, krijgt ieder adres een eigen frequentie waarop ze de signalen ontvangen. Dar betekent dat het niet uitmaakt hoeveel jouw buren tv kijken of internetten, jouw signaal zal daar geen hinder van ondervinden. Bovendien blijft de snelheid ook onveranderd. Als de provider belooft dat jouw internetverbinding een bepaalde snelheid heeft, dan is dat ook nagenoeg gelijk. Daarom is internet en tv via de kabel de stabielste optie.

Internet en tv via DSL

Bij de optie internet en tv via DSL kun je televisie kijken en internetten via de telefoonkabel. DSL betekent Digital Subscriber Line, wat de verbinding is tussen jouw huis en de telefooncentrale. Om het datasignaal te kunnen zien op je computer heb je een DSL modem nodig. In het geval van internet via DSL kan het zijn dat jouw internetsnelheid lager ligt dan de provider stelt. De snelheid wordt namelijk bepaald door de afstand tussen jouw huis en de telefooncentrale. Hoe verder je weg woont van de centrale, hoe trager het internet wordt. Bovendien moet je ook een telefoonabonnement voor een vaste lijn afsluiten als je internet en tv via DSL wilt ontvangen omdat je gebruik maakt van het telefonienetwerk.

Internet en tv via glasvezel

Bij de optie internet en tv via glasvezel ontvang je de signalen via een hele dunne maar hele sterke glaskabel. Deze speciale glasvezelkabels zijn veel geschikter om data mee te kunnen verzenden en ontvangen. Daarom wordt glasvezel ook als een toekomstbestendige oplossing voor een netwerk gezien. Maar in tegenstelling tot coaxkabels en telefoonlijnen liggen de glasvezelkabels nog niet overal in de grond. Het aanleggen van dit netwerk kost tijd en geld. Daardoor is glasvezel nog niet in heel Nederland beschikbaar, en is het ook duurder dan internet via de kabel of DSL. Maar het is wel de snelste optie, want je kunt snelheden halen van meerdere Terabytes.

Welke opties zijn beschikbaar op mijn adres?

Uit welke opties je op jouw adres kunt kiezen en wat de exacte internetsnelheden zijn is helemaal afhankelijk van waar je woont en verschild per aanbieding. Als er in jouw omgeving nog geen glasvezel is aangelegd, kun je er ook niet voor kiezen. Ook de optie om internet via de kabel te ontvangen is niet overal mogelijk. Het is daarom niet vreemd dat internet en tv via DSL de meest gekozen optie is. Heel Nederland is immers aangesloten op het telefonie netwerk.